24 вересня 2021

Якими бувають підошви для взуття: переваги і недоліки

Якість і зручність взуття залежить і від підошви в тому числі. Тому при виборі виробів варто орієнтуватися не тільки на матеріали виготовлення внутрішньої або верхньої частини, а й підошви. Пропонуємо розібратися із особливостями вибору такого елемента виробу.

Поліуретан (ПУ, PU)

Це матеріал пористої структури, має невеликі шорсткості. До переваг відносять невелику вагу, відмінну теплоізоляцію, легкість і гнучкість. Зносостійкість досить хороша, відмінно амортизує рівень ударних навантажень. До плюсів відносять і невисоку собівартість.

До недоліків варто віднести те, що з матеріалу неможливо створити тонку модель. Це спровокує розриви. Тому зазвичай поліуретан застосовується для демісезонного і зимового взуття, де значна товщина підошви буде доречна і виправдана. При температурних показниках більш мінус 20 градусів виріб може тріскатися, ламатися, кришитися.

 

Термополиуретан (ТПУ, TPU)

Це щільний тип матеріалу, приємний і гладкий (в тих місцях, де немає малюнка). Підошви зазвичай тонкі, а наявність протектора забезпечує малюнки і межі. На центральній частині може бути присутньою фарба, що імітує натуральну шкіру.

переваги:

  • зносостійкість, матеріал не піддається деформації або проколам;
  • виготовлення підошов з різними малюнками;
  • відмінне зчеплення, поверхня не слизька;
  • застосування для виробництва чобіт, черевик великих розмірів;
  • естетичний зовнішній вигляд.

До мінусів можна віднести досить велику вагу підошви, погану теплоізоляцію, навіть при наявності устілки в такому взутті не буде занадто тепло. Амортизаційні властивості теж не надто високі, якщо цілий день носити такі вироби, на вечір ноги втомляться.

Комбіновані варіанти

Щоб поліуретан і термополіуретан позбулися своїх недоліків, їх використовують в тандемі. Нижній шар виготовляється на основі ТПУ, а верх з ПУ.

плюси:

  • відмінні термоізоляційні властивості;
  • чудове зчеплення з різними видами поверхонь;
  • стійкість до стирання;
  • невелика вага, прекрасні амортизаційні властивості;
  • підійде для виготовлення всесезонних взуттєвих моделей.

До недоліків відносять досить високу собівартість, адже виробнича технологія обходиться в 2 рази дорожче. Для споживачів немає інших мінусів.

Термоеластопласт (ТЕП, TRP)

Характеризується пористою структурою. Місцями можна розглянути пори і невеликі ямки. До основних переваг відносять:

  • хорошу амортизацію і термоізоляцію;
  • можливість комфортно носити взуття;
  • показник зносостійкості і стійкості до стирання вище середнього.

До недоліків зараховують непрезентабельний зовнішній вигляд матеріалу, тому таке взуття може використовуватися в робочих цілях, але не більше.

Полівінілхлорид ПВХ, PVC

Гладкий і напівпрозорий матеріал із простим проектором. Відрізняється зносостійкістю, міцністю, відсутністю деформацій і ковзання. У виготовленні максимально прості, склад може включати пластифікатор, різні домішки, тому еластичність буває різною. Часто ПВХ використовують при виробництві взуття для дітей.

До недоліків відносять досить велику вагу, тому для тривалих дистанцій таке взуття не підійде. При більш ніж мінус 20 градусів взуття може лопнути.

Етиленвінілацетат ЕВА, EVA

М'який, пористий матеріал, легкий в носці, невагомий. Протектори можуть використовуватися різні. Амортизація просто відмінна, рівень еластичності досить високий. Такий матеріал популярний при виробництві пляжного взуття (Crocs). Носити взуття буде зручно і легко. Для зими ЕВА не підходить.

Термопластична гума TPR, ТПР

TPR виготовлений на основі синтетичного каучуку, відрізняється високою міцністю, різними протекторами, шорсткістю на дотик. Щільність і вага середні. Амортизація хороша, навантаження рівномірно розподіляється на ноги. Досить стійкий матеріал до стирання, підошви виконуються різних кольорів і з цікавими малюнками. Теплоізоляційні властивості середні.

Шкіра, туніт і дерево

Дерево і шкіру можна ідентифікувати відразу. Туніт це як гума з вкрапленнями шкіряної стружки. Матеріали не відрізняються гнучкістю, вони багато важать, не мають необхідних амортизаційних властивостей, тепло зберігають погано. Ні зносостійкості, ні стійкості не мають. У сучасному виробництві зустрічаються дуже рідко.