21 січня 2022

Дбати про свою дитину важливо для кожного з батьків. Але через незнання або через фінансові проблеми, а часто й за звичкою, що передається поколіннями, купуються предмети гардеробу з акцій, розпродажів та знижок, що часто проводяться після закінчення сезону. Це призводить до того, що взуття береться на виріст, що не добре для ніг дитини.

Специфіка зростання стопи дитини

Існують орієнтовні таблиці розмірів взуття. Проте досвідчені батьки знають, що вони є настільки приблизними, що вгадати неможливо. Особливістю зростання стопи є можливість зміни розміру за один сезон на 1-2 см, що добре помітно в літній період. А взимку варто враховувати зміну повноти ніжки та співвідношення з нею підйому.

Купується взуття для дітей не більше ніж на 1 сезон. Лише осінь та весна іноді дозволяють використовувати ту саму пару повторно. Помилки при виборі взуття маленьким дітям загрожують викривленнями та поганою ходою, нерівномірним розподілом навантаження на м'язи і, як наслідок, викривленням хребта. Доросла група дітей і підлітків часто страждає натоптишами, причиною яких є неправильний розмір взуття.

Чи виправдані ризики?

Розуміючи, що у сезон взуття коштуватиме дорожче, батьки розглядають варіанти придбання взуття на виріст. Це здається практичним рішенням через досить високу вартість і швидку зношування навіть відмінної якості пар взуття у активних дітей. Але можливі два негативні варіанти:

  • дитина переростає розмір, і взуття йому тисне або натирає;
  • залишаючись великою, пара формує звичку шарпати по підлозі під час ходьби.

Діти не завжди зізнаються своїм батькам. Гарне забарвлення, модний фасон, бренд або принт зачаровують та змушують терпіти дискомфорт. Батьки радіють, що так вигідно закрили питання із взуттям.

Однак у першому випадку порушується нормальне зростання ніжки, вони швидко втомлюються і маленька дитина починає виявляти своє невдоволення поганою поведінкою, а підліток може і промовчати, але не носити дорогу, гарну, але не зручну пару.

Більший розмір загрожує такими наслідками:

  • неправильне розташування супінатора та розширеної частини під п'яточку, що деформує стопу під час ходьби;
  • повітряний «міхур» між ніжкою та взуттям у зимових чобітках сприяє промерзанню тіла;
  • порушується кістково-м'язовий апарат, з'являється швидкий ефект утоми, змінюється хода;
  • підвищується ризик утворення вальгусного викривлення до 7 років.

За рекомендаціями ортопедів дозволеним вважається збільшення розміру на пів см і не більше. Інакше ніжка буде розвиватися неправильно.

Також в обох випадках дитина не відчуває комфорту та відволікається під час ходьби на незручності. Це часто детермінує травми. Ніжки при більшому розмірі взуття, ніж потрібно, заплутуються. У маленькому взутті стискаються пальчики, і кожен горбок на дорозі відчувається ще сильніше. Бажання заощадити призводить не до користі для самої дитини, а до її відмови від активності під час прогулянок. Змінюється і сама хода у дитини, вона починає перевалюватися з ніжки на ніжку або ходити «ялинкою», як при катанні на ковзанах, щоб носки не стикалися.

У чому економія?

Розмір знижок у кожному магазині встановлюється індивідуально. Але, говорячи про якісну і тим більше ортопедичну, знижки рідко перевищують 30%. Такі прийоми вигідні продавцям, які розпродають залишки своєї продукції. Їм не вигідно зберігати товар до наступного сезону. Але що робити батькам з парою, яка стала малою чи ще великою? Залишити велику наступного сезону безглуздо, а маленьку, нехай і нову пару, дитина носити вже не стане.

При необхідності придбання іншого взуття, що підходить за розміром через незручність носіння наявного, купленого «на виріст», виходить значною лише переплата. Таким чином, примарна економія з великою ймовірністю обернеться додатковими витратами.

Тому практичним та люблячим батькам потрібно купувати взуття на літо не раніше травня, а на зиму – у листопаді. Вибираючи саме виробників якісного дитячого взуття, а не реалізаторів їхньої продукції, можна справді заощадити, але вже без шкоди для здоров'я та комфорту своєї дитини.