16 листопада 2020

Питання, в чому дитина повинна ходити вдома, турбує відповідальних батьків з 9-10 місяців, коли багато діток прагнуть зробити свої перші кроки. Також в цей період використовуються по 15-20 хвилин за раз ходунки для навчання ходьбі і стимулювання пізнавальної діяльності. Давайте розбиратися в правильності таких рішень.

Чи потрібне взуття для перших кроків вдома?

Коли малюк в колясці або в своєму ліжку, ніжки кутають відповідно до погодних умов, використовуючи колготки або шкарпетки, а влітку і зовсім дозволяючи «подихати». Педіатри однозначно рекомендують з метою загартовування давати всьому тілу дитини прийняти так звані повітряні ванни. Але температура в приміщенні повинна бути оптимальна (близько 20 градусів С). Однак це не означає, що гола шкіра малюка не постраждає при надлишку такого загартовування. Шкіра у людини складається з кількох шарів і чим молодша дитина – тим тонше її шкірний покрив. Тому такі процедури повинні бути контрольованими і не перевищувати 10-15 хвилин.

Виходячи з цього, багато батьків замислюються, чи потрібно одягати дитині взуття вдома, ставлячи на перший план здоров'я свого чада. Думки, як самих матусь, так і педіатрів, а також ортопедів різняться.

Головні докази супротивників домашньому взутті

Аргументи проти в дискусії, чи потрібно малюкові ходити у взутті будинку:

  1. Дитина народжується з плоскостопістю, яке самоусувається у більшості до 3 років. Тому при відсутності прямих показань лікарів, взуття купувати не потрібно для домашнього користування.
  2. Температура в приміщенні дозволяє не тільки знімати верхній одяг, а й використовувати для закриття стопи звичайні колготки або шкарпетки. А захист від пошкоджень в безпечному домашньому середовищі і зовсім не потрібна.
  3. Біг босоніж по нерівних поверхнях корисний, оскільки покращує циркуляцію крові, сприяє розвитку гомілковостопного суглоба.
  4. Прискорюється розвиток ніжки і знижується ризик плоскостопості.

Але з приводу останнього аргументу навіть у ортопедів немає однозначності. Адже визначити на ранніх стадіях розвитку стопи, чи є відхилення або все відбувається гармонізовано, досить складно. Тому питання, чи потрібно дитині ходити вдома у взутті, має і масу прихильників позитивної відповіді.

Здоров'я понад усе

По-перше, рання профілактика неправильного розвитку стопи нівелює виникнення більш складних наслідків, дозволяє позбутися від проблеми до остаточного формування гомілковостопного суглоба (до 8 років). По-друге, варусні і вальгусні викривлення можуть стати «звичкою» малюка, від якої позбутися ще складніше, ніж виправити положення стопи. По-третє, при відсутності підтримки у вигляді правильного взуття, розвиток опорно-рухового апарату також порушується, дитина не тримає поставу і може відмовлятися від прохань ходити ніжками зважаючи больових відчуттів.

Ортопедичне високоякісне взуття може бути двох типів: лікувальним та профілактичним. Тому, навіть при відсутності прямих вказівок лікарів (а звертатися до них необхідно періодично для перевірки стану стопи і опорно-рухового апарату в цілому), профілактичне ортопедичне взуття апріорі рекомендоване всім малюкам.

Ще один важливий момент щодо здоров'я дитини – чи обов'язково взувати дитину вдома, якщо підлога холодна, слизька і не прикрита? Звичайно ж, відповідь тільки позитивна. Процес загартовування не повинен бути різким і тривалим. Прийняття «повітряних ванн» цілком достатньо для немовлят і дітей дошкільного віку. Теплі підлоги мають недоліки – вони, як правило, не прикриваються додатковими шарами покриттів і ковзають. А з позиції економії, підкручувати градусник для температури, оптимальної маленьким ніжкам, також не завжди є можливість.

Про користь наявності нерівностей і масажному ефекті потрібно згадати окремо. Килими з довгим ворсом не бажані дитині через скупчування пилу. А рівні і гладкі килими не дають ефекту масажу. Для цього окремо можна придбати пазли-коврики з невеликими шипами, на якому дитина гратиметься від 5 хвилин до півгодини в залежності від віку і темпераменту.

Психологічний фактор і безпека

Чи потрібно одягати взуття дитині вдома, вирішують часто самі батьки. Але виключати той факт, що дитячі предмети одягу і взуття дуже привабливі для самого малюка не можна. І цим цілком можна стимулювати дитину більше ходити і рухатися, розвиваючи м'язи ніжок.

Навіть в домашній обстановці існує маса нюансів, від яких батьки не можуть захистити своє чадо (любителям конструктора Лего цього доводити не потрібно). Нанести травму тонкій шкірі малюка в такому випадку може будь-який предмет, в тому числі і поріжок між кімнатами, в якому навіть на підлогу мм виступає шуруп.

Але весь позитивний ефект здатна надати тільки якісна пара взуття.

Підхід до вибору взуття малюкам

Якщо на проблематику, чи потрібне взуття дитині вдома, у батьків склалася думка на користь придбання такого, то варто звернути увагу на важливі аспекти його вибору.

Для домашнього взуття обов'язкові такі чинники:

  • чим менша дитина, тим потрібніше йому наявність у взутті широкого (1/3 стопи) і невисокого (до 1 см) каблучка;
  • супінатор використовується в лікувальному взутті в обов'язковому порядку, його можна придбати окремо або не користуватися зовсім через відсутність прямих рекомендацій лікаря;
  • задник для фіксації гомілковостопного суглоба можна не використовувати тільки для школярів, і то не молодших класів;
  • тонка і м'яка шкіра або текстиль стануть найкращим варіантом для внутрішньої частини, а теплі домашні тапочки створять паровий ефект і ніжки будуть в результаті не в теплоті, а замерзати від холоду;
  • підошва повинна бути еластичною, при цьому спереду (під пальчиками) при присіданні, в тому числі.

Купувати краще взуття в правильному розмірі, а максимальний «запас» становить 1 см.

Наш інтернет-магазин дитячого взуття оптом готовий запропонувати великий асортимент високоякісного, в тому числі і ортопедичного взуття для дому, на будь-яку вікову групу.