23 грудня 2021

Зимове взуття має бути якісним та зручним, щоб гарантувати комфорт та тепло під час холодів. У морозні дні дуже важливо, щоб черевики чи чоботи були стійкими, не піддавалися ковзанню. Саме тому при їх виробництві використовують спеціальні типи підошви, що не ковзають. Розглянемо їх основні види та особливості.

Вимоги до якісного зимового взуття

Щоб взуття гарантувало комфорт і зручність під час носіння, воно повинно мати:

  • нековзну підошву;
  • стійкий вид каблука – це може бути варіант із протекторами або підошва з невеликою площиною;
  • широку носову частину;
  • оптимальну висоту каблука – саме не вище 5 см.

Краще відмовитись від шпильки, оскільки вона не надає нормального зчеплення з поверхнею землі. Ідеальною товщиною підошви вважається щонайменше 1 см і вище. Це забезпечить теплозберігаючі властивості.

Малюнок на протекторі має бути великим, але з дрібними елементами, загостреними та опуклими фігурами, різноспрямованими лініями. Глибиною такі деталі мають бути мінімум 5 см.

Види матеріалів та список вимог

При виробництві зимового взуття дуже важливим вважається м'якість та еластичність підошви. Часто виробниками застосовуються ті матеріали, що не підходять для цієї деталі. Розглянемо варіанти матеріалів, що найчастіше зустрічаються на сучасному ринку:

  1. Термоеластопласт. Має високий рівень морозостійкості – мінус 45 градусів.
  2. Поліуретан. Він починає ковзати і тріскатися вже за температури нижче мінус 20 градусів. Але він добре зберігає тепло.
  3. Термополіуретан. Щоб посилити антиковзкі ефекти цього матеріалу, необхідно поєднувати його з поліуретановим прошарком.
  4. Полівінілхлорид. Не підходить для морозної погоди, оскільки погано тримає тепло та лопається за значного температурного зниження.
  5. Етиленвінілацетат. Підходить для виготовлення литих чобітків. Не підійде для ожеледиці, оскільки вироби ковзатимуть, від морозів захищають погано.
  6. Гума. Перевірений матеріал, який використовується вже багато років. Він зносостійкий, гнучкий та доступний за ціною. Те, якою буде якість гуми, залежить від складу та товщини. Сировина морозостійка і не ковзає.

Бажаючи підібрати взуття, що буде дуже зручним, віддавайте перевагу ТЕП та гумі. Як додатковий варіант – послуга як нанесення гумового шару. Це можна замовити в майстернях, щоб покращити антиковзкі властивості взуття.

Методи кріплення підошви

Підошви можуть кріпитися ливарним методом, у такому разі матеріал заповнює спеціальну форму, куди потім вставляється верхня частина взуття. Даний метод не потребує ні клею, ні спеціальної прошивки. Взуття, зроблене лицьовим методом, відрізняється легкістю та не пропусканням вологи.

Другий спосіб – клейовий. У такому випадку підошва кріпиться до верху взуття клеєм, після чого вона ще стоїть під спеціальним пресом протягом певного часу. Метод застосовується при створенні спортивних та класичних моделей.

Із чого зробити нековзну підошву?

Якщо ваше зимове взуття ковзає, а купити нове немає можливості, тоді краще скористатися підручними методами. Наприклад, можна застосовувати наклейки на підошву або льодоступи.

Спеціальні наклейки виготовляються із каучуку (вулканізованого). А для склеювання підошви беруть двосторонній скотч. Щоб ефект був максимально довгим, періодично потрібно підклеювати накладки або міняти їх.

Варіант із льодоступами теж варто розглянути. Для цього можна застосовувати морозостійку гуму, нержавіючу сталь.

Вибрати якісне нековзне взуття під реалізацію можна в нашому інтернет-магазині. З усіх питань проконсультують наші менеджери, розкажуть про особливості моделей, запропонують максимально вигідні варіанти співпраці.