21 січня 2022

Примірки іноді відбивають у малюка все бажання купувати нове взуття. Зробити це самостійно мами також можуть. Але в такому випадку існує велика частка ймовірності, що нова пара не підійде за розміром або не сподобається чисто візуально малюкові, а також буде незручна підйомом ніжки або типом застібки. Давайте розумітися на цьому питанні.

Основні помилки батьків

Покладати всю відповідальність за правильність вибору малюка і навіть підлітка неправильно. Щоб швидше піти з магазину, дитина, яка втомилася, може погодитися, що їй зручно. При цьому, його сумний вираз обличчя або неоднозначні відповіді, що включають такі звороти як начебто, здається, повинні насторожити батьків. Якщо дитина втомилася, то іноді правильніше відмовитися від придбання нового взуття цього дня і перенести покупку на наступний. Але при необхідності зробити вибір прямо зараз, користуються невеликими психологічними хитрощами. Наприклад, дозволяють малюкові самому підібрати 5-7 пар, що йому подобаються, з них вибирають найбільш підходящі за розміром та сезонністю. І лише тоді роблять примірку. Виходить, що батьки передають ініціативу дитині, і вона вже активніше задіяна у процесі.

Є й інший варіант, коли дитина радісно вистачає нову пару та запевняє, що це тепер її улюблене взуття на все життя. Є ймовірність, що він керується суто естетичними принципами, а практична сторона питання – правильність вибору розміру та комфорт під час ходьби, відходять на другий план. А це згодом призведе до того, що гарне взуття простоїть на поличці до моральної старості – поки не сподобається моднику. Нагадувати дитині про покупку немає сенсу, адже він радий нею володіти, хвалитися друзям, але не відчувати дискомфорт під час носіння.

Є ще й третій варіант, коли малюкові не подобається, як виглядають нові черевики, але в них йому цілком комфортно ходити. Не варто купувати таку пару або лаяти малюка. Адже і дорослі не куплять собі зручні чуні, що їм не подобаються візуально. А своя думка у малюків з'являється мало не з пелюшок, і дозволяти її висловлювати і навіть наполягати на ньому – корисна звичка для впевненої людини.

Рекомендації батькам під час вибору взуття для дитини

Перед походом в магазин, потрібно дізнатися про умови в цьому відділі: наявність зручних крісел або табуреток, лопаток для примірки і дзеркал. Приходити слід у дні, коли потік людей не дуже щільний, щоб дитину не штовхали або не довелося чекати своєї черги на примірку або на касу, що часто відбиває бажання навіть у дорослих. Але приходити в магазин краще в другій половині дня, оскільки ніжка в цей період розходилася і набула максимального розміру.

Батьки проводять своєрідний підготовчий етап перед покупкою, що полягає у:

  • вимірюванні стопи дитини та створення прототипу лккала – трафарету, який відповідає зовнішнім параметрам взуття малюка;
  • визначає розмір дитини з урахуванням можливого зростання ніжки на підлогу (не більше);
  • підбирають такі колготки або шкарпетки, у яких по сезону ходитиме дитина;
  • налаштовують саму дитину на позитивні емоції (наприклад, захоплюючись трендовими фасонами, брендами, красивими застібками або принтами, неординарним забарвленням асортименту магазину).

Але найвідповідальнішим є момент примірки:

  • обравши пару, що сподобалася як батькам за якістю і практичністю, так і малюкові за зовнішньою привабливістю, слід виміряти устілку, перевірити наявність супінатора, зручність застібок;
  • потім взуття передається дитині для примірки, а батьки стежать за виразом обличчя малюка, який взувається на предмет виявлення зручності, адже що у садочку, що у школі допомагати йому в цьому не будуть;
  • після успішного проходження двох попередніх пунктів, дитину просять пройтися в новому взутті по залі та спостерігають, чи не змінилася хода, чи не сповільнений крок, слухають думку самого малюка.

Таким чином, правильно організована примірка допомагає заощадити час, а головне не зіпсує настрій і дасть можливість підібрати пару, що дійсно відповідає усім вимогам.