21 січня 2022

Багато батьків і бабусі з жахом сприймають ідею придбання дитині взуття на підборах. Але вже досить багато знайомі з рекомендаціями ортопедів, які стверджують, що правильний підбор не тільки не зашкодить, а й допоможе становленню гарної ходи та стопи.

Небезпека відсутності підборів

Плоска підошва сама по собі не зручна. Часто діти, що носять взуття на плоскому ходу, спираються на пальчики. Це призводить ще й до, здавалося б, не пов'язаних із ходьбою проблем у вигляді нігтів, що вросли. Про цю особливість не всі батьки знають.

Плоска підошва завдає шкоди здоров'ю дитини. Зокрема:

  • відбувається неправильний розподіл ваги, внаслідок чого хребет викривляється;
  • амортизація п'яти при ударі об тверду поверхню в плоскому взутті практично відсутня, що детермінує травми та мікротравми кісток стопи;
  • надмірна напруга м'язів та сухожилля, результатом чого може бути не тільки хронічна втома та відмова від активних ігор, але й розриви, біль у ніжках у малюків.

Але заспокоїти можна і жалісливих бабусь. Адже батьки не збираються купувати дитині туфлі на шпильках. Часто маленькі модниці самі пробують таке взуття із гардеробу мами. Це цікаво і дозволяє зробити кілька веселих фото на згадку. Варто розуміти, що і високий каблук шкодить хребту та кістково-м'язовій системі. Тому тривале перебування у такому взутті не допускається. А для носіння дитині підбирають підбори встановлених норм, рекомендовані лікарями-ортопедами.

Розмір та вид каблука

Для кожної вікової групи підбирають певне взуття і навіть каблук на її підошві. Враховувати ці дані обов'язково за бажання не нашкодити, а лише зміцнити здоров'я малюка. По висоті каблука існують такі параметри:

  • до 8 річного віку – 5 мм – 1 см;
  • до 10 річного – не більше 2 см;
  • дівчинкам-підліткам – не більше 4 см;
  • хлопчикам-підліткам, які бажають виглядати вище або наслідувати модні тренди – не більше 3 см.

Як би модниці не просили своїх батьків, повсякденне взуття не повинно мати каблук вище, інакше батьки спостерігатимуть картину з дитиною, тулуб якої перекидається назад. І це порушує навіть розвиток внутрішніх органів.

Крім висоти, є і дуже важливий момент про ширину підборів. Вона має становити не менше третини поверхні підошви. Тоді каблук дійсно підтримує середню та задню частину ніжки, рівномірно розподіляє навантаження та служить амортизатором при ходьбі, роблячи її простішою. Стійкість нівелює травми та падіння, тому що тіло відчуває повну підтримку.

Каблук Томаса

Вальгусне викривлення ніжок, коли вона западає всередину, досить поширене явище. Тому німецький хірург-ортопед Томас Шнайдер винайшов спеціальний вид каблука, названий згодом на його честь. Основними функціями цього винаходу стали:

  • підтримка поздовжніх склепінь стопи;
  • амортизація та внутрішня подушка для легкого пересування;
  • перерозподіл навантаження для правильної ходьби.

На вигляд цей підбор досить широкий, а з внутрішньої частини плавно подовжений. Часто він має борозни для кращого зчеплення та антиковзкого ефекту.

У підлітків частіше зустрічається варусне викривлення, коли ніжка загинається по зовнішньому краю, а чи не у внутрішню частину. Тоді можна носити взуття з каблуком Томаса, але без супінатора або спеціальними вставками для цього виду викривлення.

Рекомендаціями лікарів для дитячого взуття є жорсткий задник і наявність супінатора, що щільно облягають ніжку і тримають її в правильному положенні.

Сучасні виробники якісного дитячого взуття враховують такі моменти нарівні із зручними для певного віку застібками та зовнішньою привабливістю. Тому переконувати дитину в користі взуття з правильним підбором не доведеться – воно йому сподобається.